fbpx

Bouwjaar terugvinden op de kadastrale legger

Het oorspronkelijk bouwjaar van een woning of appartement terugvinden kan soms niet zo evident zijn om te bepalen. Men kan in eerste plaats al even kijken in het EPC-verslag of de stedenbouwkundige inlichtingen. Een andere optie is kijken op de kadastrale legger. Daar staat de beëindiging van het bouwjaar of de termijn wanneer het gebouw is gebouwd.

Wat is een kadastrale legger?

Een kadastrale legger is een register dat door de overheid wordt bijgehouden en waarin alle kadastrale gegevens van onroerende zaken staan geregistreerd. De kadastrale legger bevat informatie over eigendom, grootte, ligging en eventuele beperkingen van een perceel grond of gebouw. Het is dus een belangrijk document voor onder andere vastgoedeigenaren, makelaars en notarissen.

De kadastrale legger wordt beheerd door het Kadaster, dat verantwoordelijk is voor het registreren van alle onroerende zaken in België. Het Kadaster verstrekt ook informatie uit de kadastrale legger aan derden, zoals particulieren, bedrijven en overheidsinstanties.

Bij de opmaak van een asbestattest moet de asbestdeskundige dit invullen of nagaan.  Op de kadastrale legger kan het jaar van de beëindiging van de opbouw van het gebouw staan. Alsook is goed mogelijk dat er een code staat. Dit refereert naar de periode waarin het gebouw is gebouwd. Hieronder kan de codes terugvinden samen met de periode:

De codes van de kadastrale legger in België:

  • 0001 : voor 1850
  • 0002 : van 1850 tot 1874
  • 0003 : van 1875 tot 1899
  • 0004 : van 1900 tot 1918
  • 0005 : van 1919 tot 1930

Vanaf 1931 wordt het volledige jaartal aangeduid.

M*  => De code M* naast het “jaar einde opbouw” betekend dat het perceel materieel en outillage (M&O) bevat -of kan bevatten- dat niet belastbaar is in de OV (onroerende voorheffing)

Hoe je het bouwjaar van je huis kunt achterhalen – een stap-voor-stap handleiding.

Als je het bouwjaar van je huis wil weten, dan is het het beste om het stap voor stap te doen. Er zijn een paar verschillende manieren waarop je het bouwjaar van je huis kunt achterhalen. Dit met de volgende stappen:

  1. Neem contact op met de lokale autoriteiten voor informatie over het bouwjaar van je huis.
  2. Kijk naar de oorspronkelijke documentatie van de bouw van je huis.
  3. Bestudeer de architecturale stijlen die in je huis gebruikt worden.
  4. Kijk naar vergelijkbare woningen in je buurt.

Het kan uiteindelijk helpen om een gespecialiseerde professional in te schakelen om het bouwjaar van je huis beter te begrijpen. Maar als je de bovengenoemde stappen volgt, zou je zeker in staat moeten zijn om het bouwjaar van je huis aan te tonen. Het oorspronkelijk bouwjaar van een woning of appartement terugvinden kan niet zo evident zijn om te bepalen. Men kan in eerste plaats al even kijken in het EPC verslag of de stedenbouwkundige inlichtingen. Een andere optie is kijken op de kadastrale legger. Daar staat de beëindiging van het bouwjaar of de termijn wanneer het gebouw is gebouwd.

Het bouwjaar voor een asbestattest 2001

Vanaf 23 november 2022 is een asbest attest verplicht bij de verkoop van woningen en gebouwen ouder dan bouwjaar 2001. Niet alleen bij de verkoop, maar ook bij een schenking is een asbestattest nodig. Tegen 2032 wordt een asbestinventaris verplicht. Elke eigenaar die een gebouw bezit dat voor 2001 gebouwd werd, moet tegen 2032 over een asbestattest beschikken. Bij verhuur is iedere gebouweigenaar die beschikt over een asbestattest verplicht om een kopie te bezorgen aan de nieuwe huurders.

Waar staat dit op de kadastrale legger?

Op de kadastrale legger kan je de informatie terugvinden in de tabel onder “Jaar van beëindiging van de opbouw”. In de tabel van de kadastrale legger vind je het einde van de bouw van het onroerend goed terug ofwel één van de code die hierboven werden vermeld.

Bouwjaar Kadastrale Legger