Asbest Blog

Opdrachtenformulier Asbestattest

Opdrachtenformulier Asbestattest

Asbestdeskundige, Ovam
Om het asbestattest te kunnen finaliseren bij OVAM, moet er één van de eigenaars het opdrachtenformulier asbestattest van OVAM invullen en ondertekenen. Het asbestattest aanvragen opdrachtenformulier kan u hier downloaden. Het OVAM opdrachtenformulier dient voor het finaliseren van een asbestattest. Bij elke opmaak van een asbestinventaris moet er een opdrachtenformulier worden ingevuld en ondertekend. Het document kan u hierboven downloaden en invullen. De asbestdeskundige zal steeds vragen of u dit al heeft ondertekend of niet. Indien u dit nog niet heeft kunnen doen zal hij samen met het opdrachtenformulier overlopen en invullen. Wat staat er allemaal in het opdrachtenformulier asbestattest? Wat u mag verwachten van de asbestdeskundige? Wat de deskundige van u als eigenaar verwacht? De gegevens van de opdrachthouder (asbestdeskundige) Gegevens van de opdrachtgever (u als eigenaar of gevolmachtigde)…
Read More
Bouwjaar terugvinden op de kadastrale legger

Bouwjaar terugvinden op de kadastrale legger

Asbest Attest, Professionelen
Het oorspronkelijk bouwjaar van een woning of appartement terugvinden kan niet zo evident zijn om te bepalen. Men kan in eerste plaats al even kijken in het EPC verslag of de stedenbouwkundige inlichtingen. Een andere optie is kijken op de kadastrale legger. Daar staat de beëindiging van het bouwjaar of de termijn wanneer het gebouw is gebouwd. Wat is een kadastrale legger? Een kadastrale legger is een register dat door de overheid wordt bijgehouden en waarin alle kadastrale gegevens van onroerende zaken staan geregistreerd. De kadastrale legger bevat informatie over eigendom, grootte, ligging en eventuele beperkingen van een perceel grond of gebouw. Het is dus een belangrijk document voor onder andere vastgoedeigenaren, makelaars en notarissen. De kadastrale legger wordt beheerd door het Kadaster, dat verantwoordelijk is voor het registreren van…
Read More

Meer dan 3.500 asbest toepassingen bekend.

Asbest, Bouwmaterialen
Asbest toepassingen zijn veelvuldige gebruikt in woningen die werden gebouwd voor 2001. Elke woning die toen werd gebouw zal ergens wel één van de 3.500 toepassingen bevatten. Asbest is een verzamelnaam voor een groep mineralen die in de natuur voorkomt. Deze mineralen bestaan uit super kleine vezels, die vaak niet met het blote oog waar te nemen zijn. Asbest heeft verschillende eigenschappen die zeer nuttig zijn. Asbest zorgt namelijk voor een betere isolatie. Ook heeft de stof een brandwerende functie, omdat het zeer goed tegen hoge temperaturen kan. Daarnaast is asbest zeer sterk en tegelijkertijd flexibel. Deze eigenschappen zijn de reden dat asbest vroeger op veel verschillende producten is toegepast. Voorbeelden hiervan zijn: Asbestcement. Asbest werd in cement verwerkt dat onder meer gebruikt werd in dakbedekking. Het asbest is op…
Read More

Hoe omgaan met asbest?

Asbest, Bouwmaterialen
Omgaan met asbest materialen, beheren of verwijderen? Op zich zijn asbesthoudende bouwmaterialen veilig, zolang ze goed intact zijn en blijven. Dat is ook een reden om een asbestinventarisattest te laten opmaken. Zo weet u welke bouwmaterialen asbesvezels bevatten en of ze hechtgebonden zijn of niet-hechtgebonden. In de inventarisatest zal er ook duidelijkheid zijn over welke materialen u het best zo snel mogelijk laat verwijderen en waar u beter een beheersplan voor opstelt. Omgaan met asbest in uw woning, is het asbestveilig ? Of uw woning asbestveilig is zal vooral afhangen welke asbesthoudende bouwmaterialen er zijn gebruikt en vooral in welke staat de materialen op heden zijn. Asbestleien of vezelcementplaten op een dak kunnen gerust veilig zijn. Maar door de weeromstandigheden en ouderdom kunnen de leien of vezelcementplaten sterk verweren. Wanneer…
Read More

Asbestdeskundige voor asbestattest verkoop?

Asbest, Opleiding Asbest Deskundige, Professionelen
Een Asbestdeskundige zoeken voor uw asbestinventarisatieattest, stel een gecertificeerd asbestdeskundige inventarisatie aan! Asbestinventarisattest opgemaakt door een asbestdeskundige De asbestinventarisatie wordt steeds gedaan door een gecertificeerd asbestdeskundige. De deskundigen voor asbestinventarisatie volgen een verplichte opleiding en moeten slagen in een theoretisch en praktisch examen. Hierna kunnen zij bij een grote firma werken of zelf aan de slag gaan. Weet dat elke deskundige een persoon gecertificeerd zijn. Om een asbestattest voor uw eigendom te bekomen, stelt u een gecertificeerd asbestdeskundige inventarisatie aan om een inventarisatie uit te voeren. De deskundige moet gecertificeerd zijn door één van de gecertificeerde instellingen die zijn aangesteld door OVAM. U kan voor het aanstellen van een gecertificeerde asbestdeskundige de hulp inschakelen van een vastgoedmakelaar of van een notaris. Zij zullen zeker wel een deskundige kennen of mee…
Read More

Menuiserite onderdakplaten met asbest

Asbest, Bouwmaterialen
Menuiserite (Onderdakplaten), Welk bouwmateriaal is dit? Onderdakplaten genaamd Menuiserite kunnen asbesthoudend zijn bij woningen voor 2001. De fabrikant heeft vanaf 1994 wel de productie gestopt met het produceren van platen met asbestvezels. Vanaf dan werden er de New Technologie gebruikt. Wel is het zo dat deze platen heel veel werd toegepast als onderdakplaat bij leien- of pannendak tot de jaren negentig. Het zijn dunne roze, lichtgrijze of gele platen in asbestcement met cellulosevezels en ze voelen zacht aan. Onderdakplaten asbesthoudend? Vroeger werden in het verleden veelvuldig gebruikt gemaakt van onderdakplaten die asbesthoudend waren. Men kan de platen onderscheiden in 2 groepen, namelijk de hechtgebonden (vaste asbest) onderdakplaten en de niet-hechtgebonden (losse asbest) onderdakplaten.  De hechtgebonden asbestplaten werden dan ook het meest gebruikt hiervoor. Hechtgebonden asbest bouwmaterialen zijn platen  van asbestcement met…
Read More

Asbesthoudende bouwmaterialen in uw woning

Asbest, Bouwmaterialen
Ondertussen zijn meer dan 3500 verschillende asbesttoepassingen bekend, voornamelijk aanwezig in bouwmaterialen, maar ook in huishoudapparaten.Asbest was een makkelijk te ontginnen product dat bijzonder goeie eigenschappen had op vlak van isolatie (water, hitte en vuurbestendig) en belasting (sterkte). Sinds 2001 is dit materiaal verboden in België, sinds 2005 in gans Europa.De asbestvezel is zo gevaarlijk omdat hij bijzonder klein is en daardoor heel diep in onze longen kan doordringen. Hij is niet zichtbaar met het blote oog. Een asbestvezel is 2000 keer dunner dan een mensenhaar.Twee grote groepen asbesthoudende toepassingen:Je kan de verschillende toepassingen verdelen in hechtgebonden en ongebonden toepassingen. Hieronder zie je enkele voorbeelden per groep (met de jaartallen tot wanneer dit op de markt was).Hechtgebonden toepassingen:Golfplaat: deze is bij de meeste mensen wel bekend van op het dak van de garage of het tuinhuis en…
Read More

Asbest melden wanneer u uw woning verkoopt verplicht?

Asbest, Asbest Attest
U wilt uw woning verkopen, bent u dan op dat moment verplicht om dit te melden? Vraagt u zich af of u het aanwezige asbest moet melden? Bouwmaterialen die asbestvezels bevatten in uw woning kunnen een potentieel gezondheidsrisico bevatten. Het blijft vandaag een lastenpost te zijn bij de verkoop of verhuur van de woning. Bent u op heden dan ook wettelijk verplicht om het asbest te melden bij een verkoop of verhuur? Asbest en de verkoop van uw woning Bij de start van de verkoop van uw woning is het voorlopig niet nodig om de aanwezigheid van asbestvezels te vermelden. Dit is vandaag de dag niet wettelijk verplicht, wel zal dit verplicht worden vanaf 23/11/2022.  Dit proces wordt vaak omschreven als een asbestinventaris. Daarbij kijkt men of er asbest aanwezig is…
Read More

Asbestmijnen waar zijn ze gelegen?

Asbest, Evolutie
Asbestmijnen zijn er nog steeds in de wereld. Waar kan u deze nu nog terugvinden? Zijn die mijn en dan nog steeds actief, als het gebruik van asbestvezels verboden is? Helaas moeten we hierop ja antwoorden. Er zijn op heden nog steeds mijnen actief in het delfen van de microscopische vezels. Het gebruik van asbestvezels is nog steeds niet verboden over gans de  wereld. Het bouwproduct blijft een goedkope bouwstof die stevigheid heeft aan bouwmaterialen. Vandaar dat het nog altijd op grote schaal wordt gebruikt in de armere landen. De natuurlijke delfstof wordt nu nog steeds gewonnen in onder andere China, Brazilië, Kazachstan en Rusland. Gelukkig kan men in België geen asbest beginnen delven, want de grondstof is hier niet aanwezig. Er waren heel wat asbestmijn in de wereld, maar…
Read More

Groene asbest of actinoliet

Asbest
Groene asbest wordt ook wel actinoliet, of straalsteen genoemd. De naam actinoliet stamt uit de Griekse Oudheid (aktinos = straal en lithos = steen). Het zijn allen mineralen op zichzelf gevormd in het stollingsgesteente. Het mineraal behoort tot de gevaarlijkste groep de "amfibolen". Dit betekent dat de vezel van deze soort asbest een rechte vorm heeft. Van alle amfibolen is dit groene mineraal één van de meest voorkomenden. Actinoliet vormt zich altijd in stollingsgesteente (bijvoorbeeld magma dat afgekoeld is), of in metamorf (beweegbaar) gesteente. Dit groene mineraal heeft vooral veel kans om in gesteente te ontstaan dat een hoog calcium gehalte bevat en die contactmetamorfose ondergaan. Groene kleur van het gesteente De groene kleur van actinoliet is alleen zichtbaar als de asbest voorkomt in zijn natuurlijke vorm. Bij het verwerken…
Read More