Groene asbest wordt ook wel actinoliet, of straalsteen genoemd. De naam actinoliet stamt uit de Griekse Oudheid (aktinos = straal en lithos = steen). Het zijn allen mineralen op zichzelf gevormd in het stollingsgesteente. Het mineraal behoort tot de gevaarlijkste groep de “amfibolen”. Dit betekent dat de vezel van deze soort asbest een rechte vorm heeft. Van alle amfibolen is dit groene mineraal één van de meest voorkomenden. Actinoliet vormt zich altijd in stollingsgesteente (bijvoorbeeld magma dat afgekoeld is), of in metamorf (beweegbaar) gesteente. Dit groene mineraal heeft vooral veel kans om in gesteente te ontstaan dat een hoog calcium gehalte bevat en die contactmetamorfose ondergaan.
Groene kleur van het gesteente
De groene kleur van actinoliet is alleen zichtbaar als de asbest voorkomt in zijn natuurlijke vorm. Bij het verwerken van het groene asbest zal hij de groene kleur verliezen. Bij blootstelling of inademing van de groene vezels is en blijft het schadelijk voor de longen. Wel is groene asbest niet zo schadelijk als zijn tegenhanger blauwe asbest. Dit heeft vooral te maken met de concentratie. De concentratie van blauwe asbest is namelijk torenhoog. Dit is niet het geval bij asbest met een groene kleur. Vaak zitten de groene vezels in een veel lagere concentratie in materialen verwerkt. Daarnaast is het vaak zo dat groene vezels veel hechter gebonden is dan blauwe asbest. Ook dit zorgt ervoor dat asbestvezels van het type actinoliet minder schadelijk is voor mensen.
Vergelijking tussen groene asbest en blauw asbest
Actinoliet heeft soms een in de lengte splijtende, naald-achtige vezelstructuur, het is een van de zes soorten asbest, en wordt ook wel groene asbest genoemd. Deze kleur is echter alleen te zien in zijn natuurlijke vorm, niet meer na verwerking. De vezels van groene en blauwe asbest lijken op elkaar. Echter, de groene vezels hebben geen weerhaakjes aan zijn vezels zitten, wat bij blauwe asbest wel het geval is. Wel hebben zowel groene als blauwe asbestvezels een recht vorm, en splijten ze in de lengte. Hierdoor worden ze flinterdun, waardoor ze makkelijk in lucht blijven hangen en ingeademd kunnen worden. Een toepassing waar weleens actinoliet in zit is bijvoorbeeld kit.