fbpx

Asbestdeskundige zoeken voor een asbestattest verkoop?

Een Asbestdeskundige zoeken voor uw asbestinventarisatieattest, dan zal u een gecertificeerd asbestdeskundige moeten aanstellen. Controleer altijd of het bedrijf zelf een eigen asbestdeskundige heeft. Enkel die personen die op de lijst staan van OVAM mogen zich als gecertificeerd asbestdeskundige benoemen. 

Asbestinventarisatie-attest wordt opgemaakt door een gecertificeerd asbestdeskundige

De asbestinventarisatie wordt steeds gedaan door een gecertificeerd asbestdeskundige. De deskundigen voor asbestinventarisatie volgen een verplichte opleiding en moeten slagen in een theoretisch en praktisch examen. Hierna kunnen zij bij een grote firma werken of zelf aan de slag gaan. Weet dat elke asbestdeskundige ook een persoons-gecertificeerd moeten zijn.

Om een asbestattest voor uw eigendom te bekomen, stelt u een gecertificeerd asbestdeskundige inventarisatie aan om een inventarisatie uit te voeren. De deskundige moet gecertificeerd zijn door één van de gecertificeerde instellingen die zijn aangesteld door OVAM. U kan voor het aanstellen van een gecertificeerde asbestdeskundige de hulp inschakelen van een vastgoedmakelaar of van een notaris. Zij zullen zeker wel een deskundige kennen of mee samenwerken om het attest te laten opmaken.

Een professionele asbestdeskundige zal een asbestinventaris opmaken volgens een standaard inspectieprotocol van OVAM. Daarvoor voert de deskundige ter plaatse een visuele  inspectie uit, analyseert de aangeleverde bewijsdocumenten en rapporteert al de inspectiegegevens via een webapplicatie in een centrale databank van de OVAM. Deze inventarisatiedatabank wordt opengesteld voor gebruik op 1 juli. Vanaf dit moment kunnen de inspectiegegevens ingevoerd worden in de databank. Op basis van deze gerapporteerde gegevens levert de OVAM een asbestinventarisattest af vanaf 15 september 2022. Het vormt een automatisch, uniek rapport van de asbestinventaris gegevens van een gebouwinspectie. 

Plan uw inspectie vandaag in!

Bent u op zoek naar iemand om uw attest op te maken? Vraag nu een gratis asbestattest-offerte aan of plan direct uw asbest inspectie afspraak in. Een asbestinventaris opmaken en de analyse door een labo uitvoeren kan niet op één dag. Plan hiervoor tijdig een inspectie in, voordat u een koper heeft gevonden. Een koper zal u ook de vragen of de woning al een asbestattest heeft voor hij een bod zal uitbrengen. Op heden zullen de kopers ook vragen hebben of er nog asbest aanwezig is in de woning en waar de locatie is.

Los van de afspraak kan een asbestinventaris-attest niet altijd dezelfde dag worden afgeleverd. U moet steeds rekenen op een doorlooptijd van een kleine week. De asbestdeskundige zal in eerste instantie een vooronderzoek moeten doen. Hiervoor bezorgt u best alle documentatie en plannen van de woning aan de deskundige.  Hierna komt een deskundige ter plaatse om alle ruimtes te controleren op asbestverdachte bouwmaterialen. Volgens het asbest protocol moeten er enkele verplichte monstername gebeuren indien deze bouwmaterialen aanwezig zijn in de woning. Of bij elke twijfel of een bouwmateriaal asbestverdacht is of niet moet er een staal genomen worden om te analyseren. De monsternames worden door de asbestdeskundige verzonden naar een erkend FOD WASO labo. Zij zullen de stalen analyseren via PLM en de analyse resultaten bezorgen aan de deskundige.

De asbestdeskundige zal dan alle gegevens moeten in putten in de databank van OVAM om hierna het verslag te finaliseren. Na het finaliseren van de asbestinventarisattest zal er een digitaal exemplaar worden bezorgt aan de eigenaar van de woning.  Dit verslag zal worden opgenomen in de verkoopovereenkomst.

Wij zijn zowel persoons- als proces-gecertificeerd bij COPRO.