Wat al langer aangekondigd is, staat nu vast: het asbestinventarisattest, kortweg asbestattest verplicht vanaf november 2022. Door de publicatie van de vereiste ministeriële besluiten kennen we nu ook de datum van inwerkingtreding. Vanaf 23 november 2022 zal er een informatieplicht gelden bij de verkoop van een pand met bouwjaar 2000 of ouder. Die zal gelden voor elke overdracht waarvan het compromis ondertekend wordt vanaf 23 november 2022.
Het decreet rond het asbestattest werd in 2019 door het Vlaams Parlement goedgekeurd en in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd (17 april 2019). Op de datum van inwerkingtreding was het echter nog even wachten. OVAM bereidde nog een resem ministeriële besluiten voor en maakte gebruik van de tussentijd om gecertificeerde deskundigen op te leiden. Met de publicatie van de ministeriële besluiten op vrijdag 22 april 2022 kennen we nu de exacte datum van inwerkingtreding van de nieuwe informatieverplichting gekoppeld aan het asbestattest. Vanaf dan is het het asbestattest verplicht bij verkoop van een woning. Vraag nu een offerte voor een asbestattest.
Waarom is een asbestattest belangrijk of verplicht?
In België werd asbest verboden vanaf 1998 en definitief in 2001. Woningen gebouwd vóór 2001 moeten dus worden getest, ongeacht wanneer ze destijds al zijn gerenoveerd. Want een woning die is gerenoveerd kan nog steeds rest materialen bevatten die asbest houdend zijn. Het is erg belangrijk om de gezondheidsrisico’s die blootstelling aan asbest met zich meebrengt te vermijden. Met een asbestinventaris en attest weet u als eigenaar welke materialen asbest bevatten en hoe u uw woning asbestveilig kunt maken.
Bent u van plan om renovatiewerkzaamheden uit te voeren? Dan kan deze asbestinventaris dienst doen als een handig startpunt. Voor u begint met te renoveren of slopen moet u ook een aanvullend destructief onderzoek laten uitvoeren om verborgen asbest op te sporen. Een destructief onderzoek kan financieel wat extra kosten met zich mee brengen maar zal u uiteindelijk ook wat opleveren. De gesloopte materialen kunnen dan zorgvuldiger worden gesorteerd en minder kosten met zich kunnen meebrengen.
Premies en subsidies
Wanneer u gaat renoveren komt u hoogstwaarschijnlijk materialen tegen die asbest bevatten. Aan het veilig en correct verwijderen van asbest zijn kosten verbonden. Daarom bieden de Vlaamse Overheid en enkele lokale besturen subsidies aan als ondersteuning voor mensen die willen slopen of renoveren. Ga op zoek naar premies voor het verwijderen van asbest. Bij het schrijven van dit artikel zijn er nog maar beperkt aantal subsidies, dus meer zullen komen om Vlaanderen asbestveilig te kunnen maken op korte termijn.