fbpx

Menuiserite Onderdakplaten

Menuiserite Onderdakplaten zijn een soort dakbedekkingsmateriaal dat vaak wordt gebruikt voor het creëren van een waterdichte en duurzame onderdakconstructie. Menuiserite is een merknaam voor vezelcementplaten die bekend staan om hun sterkte en weerbestendigheid. Vroeger waren deze menuiserite dakplaten populair vanwege hun weerbestendigheid, duurzaamheid en relatief lage kosten. Echter, het asbest in deze platen brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, omdat de asbestvezels kunnen vrijkomen in de lucht als de platen beschadigd raken of verkeerd worden behandeld. Het inademen van deze vezels kan ernstige ademhalingsproblemen veroorzaken.

Menuiserite onderdakplaten bestaat uit:

De onderdakplaten van Menuiserite zijn gemaakt van een mengsel van cement, cellulosevezels en andere additieven. Dit maakt ze bestand tegen vocht, schimmel, termieten en brand. Ze bieden een uitstekende bescherming tegen schade veroorzakende elementen en zorgen voor een solide basis voor het dak. De onderdakplaten zijn dunne harde platen in asbestcement met cellulosevezels. De kleur hiervan kan roze, lichtgrijze of gele plaat zijn en voelen zacht aan.
Vaak toegepast als onderdakplaat bij leien- of pannendak Toegepast tot jaren negentig

Waarom onderdakplaten plaatsen?

De onderdakplaten werden meestal gebruikt als onderlaag voor dakbedekkingssystemen, zoals dakpannen of metalen dakbedekking. Ze werden direct op de dakspanten geplaatst voordat de uiteindelijke dakbedekking werd geïnstalleerd. Onderdakplaten spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van lekkages, het verbeteren van de isolatie en het verhogen van de structurele integriteit van het dak.

Menuiserite Onderdakplaten worden vaak geprefabriceerd en zijn verkrijgbaar in verschillende maten en diktes om aan verschillende bouwvereisten te voldoen. Ze kunnen eenvoudig worden gezaagd en aangepast aan de specifieke afmetingen van het dak. Het installatieproces omvat meestal het bevestigen van de platen met behulp van speciale schroeven of spijkers en het zorgen voor een goede overlapping en afdichting tussen de platen.

Het gebruik van onderdakplaten kan helpen bij het verbeteren van de levensduur en prestaties van een dak. Ze bieden een stevige basis, bescherming tegen vocht en extra isolatie. Het is echter altijd raadzaam om de installatie-instructies van de fabrikant te volgen. Of u kan professioneel advies in winnen bij het kiezen en installeren van dakbedekkingsmaterialen.

Asbest Menuiserite onderdakplaten

In veel landen is het gebruik van asbest in bouwmaterialen, inclusief menuiserite dakplaten, geleidelijk aan verboden of gereguleerd. Dit vanwege de gezondheidsrisico’s die kunnen worden veroorzaakt. Zoals het krijgen van kanker en specifiek longkanker. Het wordt daarom aanbevolen om te laten controleren of de menuiserite dakplaten asbest bevatten. In de eerste plaats laat u een asbestinventarisatie  opmaken door een erkende asbestdeskundige. Zo kan u passende maatregelen te nemen om de veiligheid te waarborgen. Zoals de verwijdering en vervanging van de menuiserite onderdakplaten door niet-gevaarlijke materialen indien nodig.

Kan ik zonnepanelen installeren op een dak met asbestleien of met menuiserite onderdak?

In Vlaanderen is het sinds 2019 verboden om zonnepanelen te installeren op een dak dat asbest bevat. Dit is gevaarlijk voor de gezondheid. Je mag geen zonnepanelen bevestigen op een dak met asbest. Daarvoor moet je gaten boren in de asbestplaten of -leien. Bovendien zou je zo de materialen eronder besmetten.

WAAROM IS HET VERBODEN OM ZONNEPANELEN TE BEVESTIGEN OP EEN DAK MET ASBEST?

Als je zonnepanelen vastmaakt op een asbesthoudende ondergrond, komen er asbestvezels en -deeltjes vrij in de lucht en vervuilen ze de materialen eronder. Leien, menuiserite (cement) onderdakplaten en golfplaten die tussen 1980 en 2000 gemaakt zijn, bestaan voor 90% uit asbestvezels. Om zonnepanelen te installeren, moet je altijd eerst gaten boren en bouten aandraaien. Niet alleen de installateurs kunnen de schadelijke deeltjes inademen, maar ook de buren en voorbijgangers lopen gevaar en risico op asbestose.

Het heeft ook geen zin om eerst een nieuw dak boven een asbestdak te plaatsen. Dat neemt de asbestbron niet weg en zal niet toegelaten worden.

Als je zonnepanelen wilt installeren, moet je eerst het dak met asbest vervangen. Profiteer van de gelegenheid om je dak beter te isoleren als dat nog niet gebeurd is. Nadien kan dat meestal niet meer zonder de zonnepanelen te verwijderen. Wees ambitieus en ga voor een warmteweerstand (R-waarde) van 5 à 10 m²K/W.

AsbestAttest-Aanvragen ©