fbpx

Asbestattest aanvragen voor appartement

Asbest attest Aanvragen Front Foto

Uw asbestattest voor uw appartement aanvragen

Een asbestattest is nodig voor een appartement in Vlaanderen wanneer er renovatie- of sloopwerken gepland zijn waarbij asbesthoudende materialen vrij kunnen komen. Dit geldt zowel voor gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw als voor individuele appartementen.

Het is belangrijk om te weten dat het asbestattest niet alleen verplicht is bij geplande werken, maar ook wanneer er sprake is van een verkoop of overdracht (schenking). Bij de verkoop of schenking van een appartement moet de verkoper namelijk een asbestattest kunnen voorleggen aan de koper.

Het asbestattest dient als een waardevol instrument om de aanwezigheid en de staat van asbest in het gebouw te identificeren en de nodige maatregelen te treffen om de gezondheidsrisico’s te beperken. Het geeft zowel de eigenaar als de aannemer de benodigde informatie om veilig met asbest om te gaan tijdens de werkzaamheden.

Het is raadzaam om altijd contact op te nemen met een erkend asbestdeskundige of een asbestlaboratorium om specifieke informatie te verkrijgen over het verkrijgen van een asbestattest voor jouw appartement. Ons Asbestbureau kan je helpen bij het beoordelen van de situatie en het begeleiden van het proces om aan alle vereisten te voldoen.

Onthoud dat het doel van het asbestattest is om de veiligheid en gezondheid van iedereen die betrokken is bij de werken te waarborgen, dus het is altijd verstandig om deze regelgeving serieus te nemen en de nodige stappen te ondernemen om verantwoordelijk met asbest om te gaan.

+ 0 Gefinaliseerde Asbestattesten

Vraag een asbestofferte aan of plan direct een bezoekmoment.

Plaats de aanvraag en ontvang uw prijsvoorstel per mail.

Bevestiging en planning van de asbestinspectie

Keur de asbestofferte online goed of bevestig per mail. We contacteren u zo snel mogelijk om een asbestinspectie in te plannen, of u kan zelf in de online agenda inplannen. 

Plaatsbezoek – asbestinspectie

Een erkende asbestdeskundige komt bij u langs en voert een asbestinspectie uit in het appartement. Hij zal alle verdachte materialen detecteren en opnemen in het asbestattest. Alsook het op nemen van de garagebox, staanplaats of kelderberging.

Asbestattest of asbestinventaris

U ontvangt het asbestcertificaat of de asbestinventaris binnen 3 tot 10 werkdagen na het locatiebezoek per e-mail.

Vraag hier uw Asbestattest aan

Vragen over het asbestattest voor uw appartement?

Neem vrijblijvend contact op met ons asbestbureau als u vragen heeft over asbest in bouwmaterialen. U kan steeds een vrijblijvende offerte opvragen voor de opmaak van uw asbestinventarisattest voor uw appartement in Vlaanderen. Naast ons offerteformulier asbestattest kunt u ook contact opnemen per telefoon of via info@asbestattest-aanvragen.be. Telefonisch zijn we bereikbaar op 0478/94.87.63. We doen ons uiterste best om u zo spoedig mogelijk te antwoorden en reageren.

Een antwoord op enkele veel gestelde vragen over het asbestattest kan u in ons asbestplatform FAQ terugvinden.

Wat is een asbestattest?

Een asbestattest is een belangrijk document dat in Vlaanderen vereist is bij bepaalde activiteiten waarbij asbest aanwezig kan zijn. Dit attest is bedoeld om de veiligheid van zowel werknemers als burgers te waarborgen, en om de verspreiding van asbestvezels te voorkomen.

In Vlaanderen moet een asbestattest worden verkregen voordat er renovatiewerken, sloopwerken of andere activiteiten plaatsvinden waarbij asbesthoudend materiaal vrij kan komen. Het attest kan worden aangevraagd bij een erkend asbestlaboratorium.

Het asbestattest wordt opgesteld na een grondige inspectie van het betreffende gebouw of de locatie door een erkende inspecteur. Deze inspecteur onderzoekt alle mogelijke bronnen van asbest, zoals isolatiemateriaal, leidingen, daken, vloeren en andere plekken waar asbest vaak voorkomt.

Na de inspectie ontvangt de eigenaar of exploitant van het gebouw het asbestattest. Dit document bevat gedetailleerde informatie over de aanwezigheid van asbest en de staat ervan. Op basis van dit attest kunnen de nodige maatregelen worden genomen om het asbest veilig te verwijderen of behandelen.

Het asbestattest is van groot belang omdat het helpt bij het identificeren en beheren van potentiële gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met asbestblootstelling. Asbestvezels kunnen immers ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals longkanker en asbestose.

Het naleven van de regelgeving omtrent asbestattesten is van essentieel belang om de veiligheid en gezondheid van iedereen die bij bouw- of sloopactiviteiten betrokken is te waarborgen. Het is altijd raadzaam om een erkend asbestdeskundige te raadplegen voor advies en begeleiding bij het verkrijgen van een asbestattest en het veilig omgaan met asbestmaterialen.

Met het asbestattest kunnen eigenaren en aannemers verantwoordelijk handelen en de nodige voorzorgsmaatregelen treffen om de risico’s van asbestverontreiniging tot een minimum te beperken. Door bewust om te gaan met asbest, kunnen we samen werken aan een veilige en gezonde leefomgeving.”

Asbestattest Gemeenschappelijke delen

Voor de gemeenschappelijk delen is er op heden (2024) nog geen verplicht  asbestattest nodig. Het zal pas verplicht worden vanaf mei 2025 (uitstel tot 2027). Vanaf dan heeft u bij verkoop van een appartement of een onroerend goed in mede-eigendom 2 asbestattesten nodig. Zijnde één van de privatieven en één voor de gemeenschappelijke delen. Anders kan er geen verkoop plaats vinden van uw appartement. 

Weet dat er soms eerst een algemene vergadering nodig is om een asbestofferte goed te keuren. Pas dan kan u als syndicus opdracht geven om de asbestinspectie te laten uitvoeren. 

Vraag dus tijdig een asbestofferte aan voor de gemeenschappelijke delen van de VME

ASBESTATTEST-AANVRAGEN heeft haar eigen procescertificatie, wat wil zeggen dat wij onafhankelijk zijn en zonder tussenpersoon voor u een asbestinventaris voor uw appartement kunnen en mogen opmaken in Vlaanderen zoals in Gent, Ledeberg, Gentbrugge, Wondelgem, Mariakerke, Drongen, Oostakker, Sint-Amandsberg, Afsnee, Sint-Denijs-Westrem, Zwijnaarde, Merelbeke, Schelderode, Bottelare, Melle, Gontrode en andere locaties in Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen of Antwerpen,

ASBESTATTEST-AANVRAGEN staat voor sterke prijs kwaliteit voor een asbestattest. Daarom voorzien wij in de kostprijs voor uw asbestattest ook al 2-4 monsternames én de verplichte bijdrage van €50 die wij moeten doorstorten aan het OVAM alsook de retributie voor de certificieringsinstelling. Zo kunnen we uw asbestattest voor uw appartement finaliseren in de OVAM databank.

CERTIFICIERING ASBESTATTEST-AANVRAGEN Enkel erkende asbestdeskundigen die aangesloten zijn bij een gecertificeerd bedrijf kunnen geldige asbestattesten opmaken. Elk geldig asbestattest vertoont zowel het persoonscertificaatnummer van de asbestdeskundige als het procescertificaatnummer van het gecertificeerd bedrijf waarbij ze moeten aangesloten zijn. De OVAM publiceert de lijst met OVAM procesgecertificeerde asbestinspectie bedrijven mét hun contactinformatie zodat u kan controleren of u daadwerkelijk met iemand van dat bedrijf in contact bent. Enkel een gecertificeerd asbestdeskundige die werkt voor een (eigen) bedrijf met een geldig procescertificaat kan een geldig asbestattest afleveren.

Ons procescertificaatnummers zijn ORG-HQ5UA & ORG-AFR35. Hieronder een screenshot uit die lijst. U vindt ons het snelst terug op die lijst met OVAM proces gecertificeerde bedrijven indien u ‘Asbest Attest Aanvragen en Grond en Steen Invest‘ invult onder het zoekvak ‘Commerciële naam’.

Proces Certificatie Asbest Attest Aanvragen en Grond en Steen Invest OVAM

WAAROM KIEZEN VOOR ONS ?

Snelle Doorlooptijd

Persoonlijk contact Asbestdeskundige

Gratis Asbestofferte

Kwaliteit en vakmanschap

Wat zeggen onze klanten