fbpx

asbest toepassingen ondertussen meer dan 3.500 bekend.

Asbest toepassingen zijn veelvuldige gebruikt in woningen die werden gebouwd voor 2001. Elke woning die toen werd gebouw zal ergens wel één van de 3.500 toepassingen bevatten.

Asbest is een verzamelnaam voor een groep mineralen die in de natuur voorkomt. Deze mineralen bestaan uit super kleine vezels, die vaak niet met het blote oog waar te nemen zijn. Asbest heeft verschillende eigenschappen die zeer nuttig zijn. Asbest zorgt namelijk voor een betere isolatie. Ook heeft de stof een brandwerende functie, omdat het zeer goed tegen hoge temperaturen kan. Daarnaast is asbest zeer sterk en tegelijkertijd flexibel. Deze eigenschappen zijn de reden dat asbest vroeger op veel verschillende producten is toegepast. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Asbestcement. Asbest werd in cement verwerkt dat onder meer gebruikt werd in dakbedekking. Het asbest is op een hechtgebonden manier toegepast, waardoor het niet schadelijk is, zolang het asbestcement maar in goede staat verkeert.
  • Remvoeringen en koppelingen in oude auto’s.
  • Verharding van onder andere buitenwegen.
  • Vloerbedekking. Vroeger werd geregeld een laag asbestvilt aangebracht onder het vinylzeil.
  • Spuitasbest. Dit werd veel toegepast als isolerend, en brandwerend materiaal. Deze vorm bevat een hoge concentratie vezels en is losgebonden, waardoor deze extreem gevaarlijk is.
  • Asbestkoord. Asbest dat gebruikt werd als afdichting van kachels en andere leidingstelsels.

Er zijn meer dan 3500 producten waar asbest in verwerkt zit. De kans is daarom ook groot dat je met asbest te maken zult krijgen als je in een oude woning woont of nog oude spullen hebt (van voor 2001). Op deze website van de overheid vind je een overzicht van asbest toepassingen.

Daarnaast kan asbest op 2 verschillende manieren in deze producten zijn toegepast. Ten eerste kan het op een hechtgebonden manier, ten tweede op een losgebonden manier. Bij hechtgebonden asbest zitten de vezels vast in ander materiaal. Bij losgebonden asbest gaat het om vrije vezels. Losgebonden asbest kwam het meest voor in de vorm van spuitasbest. Zowel hecht- als losgebonden asbest kan gevaarlijk zijn. Losgebonden asbest is echter het meest gevaarlijk.

VERWERKING VAN ASBEST IN PRODUCTEN

In het verleden is asbest in ruim 3500 verschillende toepassingen gebruikt. Indien dit eenmaal in een product is verwerkt, valt niet meer te zien welke soort/kleur asbest is gebruikt om het product te maken. Dit valt alleen maar te achterhalen in een daarvoor gespecialiseerd laboratorium. De enige uitzondering hierop is de witte variant, aangezien deze gebruikt kan worden in onder andere textiel, iets dat met de overige varianten niet mogelijk is. De verwerking van asbest kan worden onderverdeeld in de groepen hechtgebonden en niet-hechtgebonden.

Hechtgebonden asbest toepassingen

Uit de naam kan worden afgeleid dat deze vorm van asbest mechanisch op elkaar is gedrukt, waardoor het eindproduct een vaste vorm heeft. Zolang men geen bewerkingen uitvoert met deze productvorm, is de kans dat er asbestvezels loskomen kleiner. Het voordeel van hechtgebonden asbest is dat het zeer duurzaam is en een brandwerende werking heeft. Dit zorgt ervoor dat asbest zeer geschikt is voor tal van toepassingen in en rondom het huis, waardoor het in het verleden veelvuldig werd gebruikt.

Enkele voorbeelden van hechtgebonden toespassingen:

  • asbestcement plaat dakbedekking, dakgoot, leien, wandbeplating
  • asbestcement pijp riool, schoorsteen, waterleiding
  • bakeliet (vulstof) deurklinken, schakelaars, stopcontacten
  • frictiemateriaal koppeling, remvoering, schijfrem
  • haarden / kachels Platen in de kachel (inclusief de afvoerpijp)

Niet-hechtgebonden asbest toepassingen

Zoals afgeleid kan worden van de naam, is deze vorm van asbest niet mechanisch op elkaar gedrukt. Door het ontbreken van deze bewerking ontstaat er veel lucht tussen de asbestvezels, waardoor een goede isolerende werking optreedt. Door de brandwerende eigenschap van asbest in combinatie met de isolerende werking, was het een uitstekende vezel om te verwerken in diverse producten. Het grootse nadeel aan niet-hechtgebonden asbest is dat er makkelijker asbestvezels vrijkomen. Doordat deze vezels makkelijker loskomen, mag deze variant niet door particulieren worden opgeruimd.

Enkele voorbeelden van niet-hechtgebonden asbest toepassingen:

  • asbestpapier, karton dakbedekking, pijpomwikkeling, vloerbedekking
  • asbesttextiel handschoenen, hittebestendige kleding, lasgordijn, vilt voor isolatiedoeleinden
  • isolatie CV-installatie, verwarmingsbuizen
  • pakking etc. gasmaskerfilter, koord, pakking
  • spuitisolatie betonnen bouwconstructies, isolatielaag op metalen
  • vulstof kit, lijm, verf

Veel voorkomende plaatsen in huizen waar asbest verwerkt is:

  1. Buitendak
  2. Binnendak: Dakbeschot
  3. Gevelkachel en doorvoer
  4. Ventilatiekanalen
  5. Koortje kacheldeur
  6. Schoorsteenmantel
  7. Rookgaskanaal
  8. Plaat onder ketel of CV
  9. Oude ketels, let op pakkingen in de brander en deurtje
  10. Dakdoorvoer: Hitteschild en of zachtboard
  11. Dakoverstek: de plaat tussen gevel en goot
  12. Hemelwaterafvoer
  13. Dakgoten
  14. Stopverf en welkit bij raamwerk
  15. Gevelplaten
  16. Vloerbedekking & lijm
  17. Rioolwaterafvoer
  18. Plantenbakken
  19. Golfplaten in de tuin.